Robot Teknolojileri Zirvesi

0

Zirvedekiler İstanbul’da Buluştu…

Bağlarbaşı Kongre Merkezinde gerçekleşen zirvede Yurt dışında üstün başarı göstermiş Türk akademisyenler sunumlarını gerçekleştirdi.

North Carolina Üniversitesinden(ABD) Dr. Alper BOZKURT sunumda Sıra dışı robotlar konusuyla dikkatleri üzerine çekti Hamam böcekleri üzerindeki çalışmalarını anlatırken sunumu izleyenler şaşkınlıklarını gizleyemedi. Hamam böceğinin sinir sistemine yerleştirdiği mikroçip ile böcekleri kontrol etmeyi başaran BOZKURT, proje çalışmaları sırasında basına yansıyan casus böcekler üretiyor yazılarını anlatarak dinleyicileri kahkahalara boğdu..

Wisconsin Madison Üniversitesinden(ABD) Doç. Dr. Bilge MUTLU Sosyal Etkileşim ve İletişim için Robot Teknolojileri sunumunda Robotlar çocuklarımıza öğrettiğimiz terbiyeden yoksun.. Başlığıyla amacının Robotları sosyalleştirmek olduğunu açıkladı. Aşamalar halinde gerçekleşecek bu eğitimin önceden incelenen insan davranışlarının veriler haline getirilerek robotlara aktarılması sonucu gerçekleşeceğini anlattı.

“Otonom Yer Robotlarında Navigasyon” konulu bir anlatı gerçekleştiren Prof. Hakan TEMELTAŞkonuşmasında mobil robot çeşitleri ve farklı platformlarla birleştirilerek savunma endüstrisi, güvenlik, tarım ve ulaşım gibi geniş bir yelpazede ele alınabilecek çalışma alanlarında kullanımına yönelik bilgilendirme yaptıktan sonra gelecekte mobil robotlar için düşünülen konseptlere değindikten sonra üzerinde çalıştığı TÜBİTAK destekli projesinin    ana yapısını oluşturan “eş zamanlı konumlama ve haritalama” konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Son kısımda ise proje dâhilinde geliştirmekte olduğu “otonom mobil dış ortam/arazi araç platformu” ve üretilen prototipin son durumu hakkında bilgi verdi.

ODTÜ Kovan Araştırma laboratuvarından Doç. Dr. Erol ŞAHİN Robotlarla Muhabbete doğru adlı sunumunda Robotlarla nasıl iletişim kurabiliriz konusunu bizlere anlattı. Robotların iletişim kurabilmesi için bazı şeyleri anlayabilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Şahin robotların olayları veya sembolleri anlayabilirse tepki verebileceklerini söyledi. Robotlara bebeklerdeki gibi dokunma tutma gibi denemelerle davranış biçimlerini öğreterek kavramları anlayacak mekanizmalar geliştirilebileceğini ve Robotlarında bu davranışlara öngörülerde bulunarak kararlar verebileceğini söyledi.

ASELSAN Proje Yöneticisi Alper ERDENER ihtiyaçlar üzerine yapılması istenen İnsansız sistemlerin tecrübeleriyle nasıl araçlara dönüştüğünü açıkladı. Robotların karmaşık sistemlerden meydana geldiğini, algılarının insanlar gibi gelişmiş olmadığından çevresini anlamak için daha basit kuramlar üzerinden kurulması gerektiğinden bahsetti. Şu an kullandığımız teknolojinin 10 yıl öncesinden denenmeye başlandığını söyleyen Erdener Ar-ge faaliyetlerine ve bu alanlarda çalışacak olan gençlere yatırım yapılmasının gerektiğini söyledi. Büyük projelere başlarken önce hedefin belirlenmesi proje sürecin doğru planlaması ve maliyetleri düşürmek adına simülasyon tekniğine önem verilmesi gerekliliğinin altını çizdi.

Comments are closed.